3 tipy ako zlepšiť pohyblivosť a flexibilitu kĺbov

Bez dobre pohyblivých kĺbov by sme toho v živote asi veľa nedokázali. V dôsledku rôznych faktorov vrátane dlhodobých ochorení pohybového aparátu sa však s týmto ideálom môžeme rozlúčiť. Čo všetko ovplyvňuje pohyblivosť a nepohyblivosť kĺbov? A dá sa ich pružnosť opäť podporiť?

Hoci ľudské kĺby majú určité hranice, za ktoré ich mechanika nepustí (napríklad nie je možné otočiť koleno okolo celej osi), ich normálna funkcia uľahčuje mnohé veci. Rôzne faktory však môžu spôsobiť nešťastie – zrazu niečo praskne a my zistíme, že kĺb na určitom mieste odmieta robiť to, čo robil predtým. A to je problém.

najsilnejsia klbova vyziva - porovnanie

🏆 Porovnanie: TOP 10 kĺbových preparátov

  • účinnosť jednotlivých prípravkov vo vzťahu ku kĺbom, kostiam a chrupavkám
  • aká kĺbová výživa je vhodná pre športovcov, seniorov a ťažké pracujúci
  • skúsenosti a spokojnosť s užívaním u ostatných ľudí
  • porovnanie cien za dennú dávku

naposledy aktualizované 10/2024

Niekedy môže byť táto komplikácia, ktorá nás obmedzuje v každodennom živote, len dočasná. Môže však ísť aj o dlhodobé/trvalé obmedzenie pohyblivosti, ktoré môže súvisieť s inými problémami, kvôli ktorým pohybový aparát nefunguje tak, ako by mal.

Čo všetko môže spôsobiť túto komplikáciu? A môžeme nejako podporiť flexibilitu už aj tak problematického kĺbu?

flexibilita kĺbov

Príčiny zníženej pohyblivosti

Znížená pohyblivosť môže mať mnoho rôznych príčin, ktoré nemusia priamo súvisieť s kĺbom. Problémom môže byť napríklad opuch v okolí kĺbu, problém so svalom alebo väzom atď.

Pohyblivosť a flexibilitu kĺbov môžu ovplyvňovať:

A mnoho ďalších vecí vrátane svalovej dystrofie. Nájsť skutočnú príčinu vášho problému teda nemusí byť vždy úplne jednoduché. V prípade naozaj vážneho problému určite nezaškodí navštíviť odborníka, ktorý sa môže pozrieť na problematickú oblasť a nastaviť správnu liečbu.

3 tipy na zlepšenie pohyblivosti

Strečing

Ak vaše kĺby nefungujú tak, ako by mali, nemôžete očakávať, že hneď zvládnu náročnejšie cvičenia. Oveľa rozumnejšie je zvoliť spočiatku ľahký strečing, ktorý kĺby rozhýbe, ale zároveň ich nebude nežiaduco zaťažovať. Vhodný je napríklad statický strečing, ktorý by mal trvať aspoň 30 sekúnd. Pred náročnejšou fyzickou aktivitou je však lepšie vykonávať dynamický strečing a rozcvičku.

Cvičenie

Môžete tiež vyskúšať špeciálne cviky na flexibilitu a pohyblivosť, ktoré tiež môžu podporiť vašu mobilitu. Veľkou výhodou mnohých základných cvikov je, že na ich vykonávanie nepotrebujete prakticky nič a môžete ich vykonávať doma.

Dobrým tipom je cvičenie na zlepšenie flexibility členkov. Postavte sa k stene a oprite sa o ňu jednou rukou, aby ste si zabezpečili väčšiu stabilitu. Pomaly sa pohupujte dopredu na špičkách a dostaňte sa do pozície špičky. Potom sa pomaly pohupujte späť na pätách a zdvihnite prsty na nohách zo zeme. Opakujte desaťkrát.

Tí, ktorí majú problémy s krčnou chrbticou a bolesťami chrbta, napríklad v dôsledku dlhej práce na počítači, môžu bez väčších ťažkostí vyskúšať aj cviky na uvoľnenie krku. Pohodlne sa posaďte alebo postavte s rukami na kolenách. Nakláňajte hlavu na jednu stranu, kým nepocítite natiahnutie. Pomaly otáčajte hlavu dopredu, aby ste si priblížili bradu k hrudníku, pričom choďte tak ďaleko, ako môžete bez bolesti. Pokračujte v otáčaní hlavy na druhú stranu, kým nepocítite natiahnutie na opačnej strane krku.

Urobte 3 polkruhy, pohybujte sa pomaly a plynulo.

Dobrým typom cvičenia na získanie flexibility je joga a trochu náročnejší pilates. Keďže niektoré druhy cvičenia sú vhodné aj pre starších a menej pohyblivých ľudí, vyhľadajte si vo svojom okolí skupinové hodiny, kde na vás bude dohliadať skúsený inštruktor.

ako zlepšiť pohyblivosť kĺbov

Kĺbová výživa

Viaczložková kĺbová výživa je tiež nevyhnutná na podporu normálneho zdravia pohybového aparátu. Takýto výživový doplnok obsahuje látky prirodzene sa vyskytujúce v tele, ako aj byliny a ďalšie zložky, ktoré podporujú normálny stav kostí, chrupaviek a kĺbov.

V záplave kĺbovej výživy na trhu spoznáte tú dobrú vďaka tomu, že jej zloženie zahŕňa chondroitín, glukozamín, MSM, kolagén, vitamín C, boswelliu a ďalšie vitamíny (napríklad vitamín D a K). Nezabudnite tiež, že kĺbová výživa si vyžaduje pravidelné používanie, aby bola skutočne funkčná.

najsilnejsia klbova vyziva - porovnanie

🏆 Porovnanie: TOP 10 kĺbových preparátov

  • účinnosť jednotlivých prípravkov vo vzťahu ku kĺbom, kostiam a chrupavkám
  • aká kĺbová výživa je vhodná pre športovcov, seniorov a ťažké pracujúci
  • skúsenosti a spokojnosť s užívaním u ostatných ľudí
  • porovnanie cien za dennú dávku

naposledy aktualizované 10/2024

Vložiť komentár